Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ο Βάσος Μαθιόπουλος στην Κατοχη

Ο Βάσος Μαθιόπουλος επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ

Ο πιο ανήλικος δοσίλογος:
Βάσος Μαθιόπουλος
Όχι, δεν είναι ακριβές. Ο γνωστός δημοσιογράφος και αγωνιστής δεν καταδικάστηκε ποτέ ως δοσίλογος (το ότι δεν υπήρξε ποτέ ανήλικος διαψεύδεται). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διακατεχόταν από το πνεύμα του δοσιλογισμού κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Αν και μαθητής του γυμνασίου είχε καταφέρει να πάρει επίσημη άδεια από το κατοχικό υπουργείο Παιδείας για να εκδίδει το περιοδικό "Ξεκίνημα της Νειότης", που κυκλοφορούσε ελεύθερα στη Μέση Εκπαίδευση προπαγανδίζοντας το γερμανικό πολιτικό μοντέλο. Εννοείται βέβαια ότι την ίδια εποχή άλλοι μαθητές δεν σκέφτηκαν καν να ζητήσουν άδεια για τα έντυπά τους, για τον απλούστατο λόγο ότι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση και προτιμούσαν να ασχολούνται με τη σύνταξη ή την έκδοση παράνομων εντύπων.

Φωτοτυπία του περιοδικού που εξέδιδε ο Μαθιόπουλος επί Κατοχής, συμμετέχοντας εθελοντικά στην κατοχική προπαγάνδα. Το διάγγελμα του Λογοθετόπουλου στις 30 Ιανουαρίου 1943 έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι το πρώτο που στοχεύει ευθέως το κίνημα Εθνικής Αντίστασης.


1 σχόλιο:

  1. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο "historia-hellas.blogspot.gr" και στον Συγγραφέα κ. Δ. Κούκουνα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή